As-salaamu ‘alaykum wa rahmatullaah,

Hvad er det nu for noget? Raw food. Egentlig betyder det bare rå mad og er noget så simpelt som grøntsager og frugt. Men det bliver ofte forbundet med den trend der florerer, som går ud på at leve af frugt, grøntsager, nødder, kerner og urter, uden at tilberede det over 42 grader.

Hvorfor skal maden ikke tilberedes over 42 grader? Fordi det er grænsen for hvornår vitaminer, mineraler, næringsstoffer og enzymer kan overleve i maden. Over 42 grader dør de fleste af de ting altså, hvilket resulterer i en fødevare med over halvdelen af vitaminerne ødelagt og 80% eller mere af enzymerne ødelagt.

Hvad er enzymer? Enzymer er biologiske katalysatorer. Det er en molekyle, som øger hastigheden af en proces. For at gøre en lang historie kort, så er de altså det vi bruger til at nedbryde maden.
Hvis man har en rå fødevare, f.eks. et æble, så har den alle sine oprindelige enzymer, som kroppen bruger det at nedbryde æblet. Hvis æblet derimod er blevet kogt eller bagt, så har den ikke de enzymer som skal bruges, så derfor bruger kroppen af sit eget lager af enzymer. Når de enzymer er opbrugt, så kan det resultere i bl.a. træthed og andre ting. Når maden ikke er rå, så bliver den også i tarmene lidt længere.

Hvorfor er rå mad godt? Fordi man fylder kroppen med vitaminer og næringsstoffer, man får mere energi og en sundere krop, man taber sig meget hurtigere, man får en flottere mere funklende hud og listen er lang. Prøv evt. google eller youtube. Der er massere af historier derude, hvordan folk er blevet kureret fra diverse sygdomme, lige fra kræft til diabetes, ved at spise 100% raw food, eller rå mad.

Skal vi spise 100% raw food? Ikke nødvendigvis. Hvis man gør det i en kort periode, som en slags udrensning kan det selvfølgelig være meget godt, specielt hvis kroppen tidligere er blevet fyldt med junk food. Så kan det være meget godt af komme af med alle de affaldsstoffer, som kroppen har gået og lagret over en længere periode. Men vi er muslimer, vi er ikke raw foodier, og vi er blevet tilladt både mælk, æg, kød og kogt mad. Problemet er bare, at mange af os ikke ved hvor stor en del af vores kost disse ting skal fylde og under hvilke omstændigheder de skal indtages. Det er bl.a. det som jeg ønsker at videregive med denne blog.
Men der er intet i vejen for at spise meget rå mad, fordi Profeten (fred være med ham) spiste også grøntsager og frugt i rå tilstand.
Det er ingen større videnskab. Det er bare at spise lækker, frisk mad som Allaah har skabt den.

Strider det imod Islaam? Nej, på ingen måde. Sålænge man ikke går ind og dømmer alt andet mad for haraam. Vi er, alhamdulillaah, blevet tilladt at spise af alt det gode som Allaah har skabt, hvilket inkluderer frisk frugt og grøntsager, spirer, nødder, kerner osv. Det står flere steder i al-Qur’aan og frugt er nævnt mange mange gange.
Vi er også blevet givet den frihed, selv at bestemme hvad vi vil indtage, sålænge det er halaal. Folk har forskellige smagsløg og præferancer, så vi kan spise det vi kan lide og lade det være, som vi ikke kan lide, og det er helt okay. Der var f.eks. en sahaabi, der tilbød firben til Profeten (fred være med ham), men han valgte ikke at spise den, fordi han ikke brød sig om det, men gjorde det ikke haraam for sahaabi’en at spise den.
F.eks. er der nogen der ikke bryder sig om at spise kød, og det er okay, så længe man ikke kalder kød for forkert og haraam. Og hvis man er allergisk overfor noget, som er halaal, så skal man selvfølgelig holde sig fra det, da mennesker og kroppene er forskellige og kan tåle og klare forskellige ting.

Internettet er spækket med lækre opskrifter og der er virkelig mange måder at indtage rå mad på; enten som et helt måltid eller med noget kød eller kogt mad af en art, som tilbehør.

Dette er bare en kort forklaring, og den kan sagtens detaljeres meget mere, på en mere videnskabelig måde, men det er lidt ud over min evne, så har valgt at holde det så simpelt som muligt.

Må Allaah tilgive os for vores fejl, både de bevidste og de ubevidste og hjælpe os til det der er khayr for os i dunyaa wal-aakhirah, aameen.