As-salaamu ‘alaykum wa rahmatullaahi wa barakaatuh,

Kikærter er en lille lækker sag, som kan bruges på mange forskellige måder. Den bliver også kaldt for garbanzo-bønner. Det er spansk.
De kan koges og puttes i mange mange forskellige retter. De kan, efter kogning, blendes med andre ingredienser til en lækker hummus. Man kan også vælge at lave en rå hummus, har dog aldrig selv smagt dette og ved heller ikke om jeg tør :P Man kan også spire sine kikærter og bruge den i forskellige raw retter, salater eller bare som en snack man kan gå og spise i løbet af dagen. Man kan også riste dem, enten på panden eller i ovnen, det er også lækkert.

Jeg har prøvet alle ovenstående, undtagen den rå hummus. Jeg foretrækker den nu tilberedt. Det er en super lækker eftermiddagssnack eller endda til aftensmaden. Man kan skære forskellige grøntsagsstænger og bruge hummus’en som dip.
Man kan også bruge hummus’en som fyld i en raw taco; skallen er hvidkålsblade.
Man kan også bruge det som et sundt smørepålæg på ens rugbrød. Ja muligheder er der massere af.

Sådan ser en spiret kikærtre ud ->

De har en lækker crunchy smag og man kan også lave en tomatsuppe og putte de spirede kikærter i.

Ifølge Wikipedia så indeholder kikærter ca. 20% protein, 40% kulhydrater, 12% fibre, lysin, B1-vitamin, B6-vitamin, folsyre og de har et højt indhold af magnesium, jern og zink. Så det er en sund lille sag (og billig).
De skal ligge i blød i ca. 8-12 timer uanset om man vil bruge dem rå, kogt eller ristet.
Desuden kan jeg ikke anbefale at bruge kikærter fra dåse. De har ligget der så længe med forskellige tilsætningsstoffer for at det kan holde sig, og det er bare ikke det bedste for vores kroppe. Det er ikke svært at tilberede dem fra bunden af.

Hummus – tilberedt
3 dl tørrede kikærter
1 dl olivenolie (andre olier kan godt bruges, men olivenolie er bedst)
2 fed hvidløg
1 dl vand
3 spsk citronsaft
2-3 tsk paprika (kan udelades)
1 tsk kommen, pulver (kan også udelades)
1 spsk tahin (kan købes i grønthandlere og helsekostforretninger, Irma og Føtex – kan også laves selv) (kan udelades, men smager helt klart bedst med)
salt

Læg kikærterne iblød natten over – mindst 8 timer. Hæld vandet fra næste dag.
Kom kikærterne i en gryde med dobbelt så meget vand som kikærterne og kog dem i mindst 1 time. Jo længere tid de koger, jo mørerer (kan man overhovedet sige det) bliver de.
Kom alle ingredienserne i en blender eller foodprocessor, og blend til det har en dejlig cremet konsistens. Der kan tilføjes mere vand, hvis man synes den er for tyk.

Hummus – rå
Samme mændge som ovenstående opskrift.

Læg kikærterne i blød natten over og hæld dereftet vandet fra. Lad dem være i 2-3 dage til de har spiret en fin lang ‘hale’. Det hele proppes i blenderen og spises som man normalt spiser alm. hummus.
Jeg har hørt at dette smager forfææærdeligt.
Man kan lægge de spirede kikærter i kogende vand i 1 minut (MAX), og dette skulle gøre den meget bedre. Del endelig hvordan resultatet bliver :)

Vi havde gæster igår og vi fik tilberedt hummus med gulerods- og agurkestænger. Det blev spist både af børn og voksne og der var ikke mere tilbage.

Men det absolut bedste vi fik igår, det var desserten. Det var en lækker, lækker bananasplit.

Bananasplit
1 banan
2 spsk kokosdadel-is
hindbær
blåbær
evt. mandler eller andre nødder
chokoladesovs (se nedenunder)

Bananen skæres over på langs og ligges ved siden af hinanden. Læg isen ovenpå.
Smid nogle bær og nødder ovenpå og færdiggør kunstværket med chokoladesovs.
Spis og nyyyd!

Chokoladesovs
1 håndfuld dadler
honning eller agavesirup
kakaopulver
evt. vand

Det hele blendes. Vand kan tilsættes efter hvor flydende man ønsker sovsen.
Man kan også vælge bare at bruge honning/agavesirup og kakaopulver.

Her er min færdige tallerken (var dog ikke så kritisk med at pynte den til mig selv):

Det var SÅ lækkert og helt sikkert børnevenlig.