As-salaamu ‘alaykum wa rahmatullaahi wa barakaatuh,

Profeten (fred være med ham) anbefalede at syge og dem, der har mistet skulle spise talbeenah, da det fjerner sorgen og beroliger hjertet hos den sørgende. I en beretning fra Bukhaaree fortæller Aaisha (må Allaah være tilfreds med hende) at hvis et medlem fra hendes familie døde, ville kvinderne samles, derefter ville de forlade (forsamlingen), og kun familie og tætte venner ville være tilbage. Hun ville bede om at en gryde talbeenah blev lavet, og noget thareed, og talbeenah’en bliver hældt over det. Så ville hun sige: “Spis noget af det, for jeg hørte Allaahs Budbringer (fred være med ham) sige: ‘Talbeenah beroliger hjertet hos den syge, og fjerner noget af sorgen.'”

Talbeenah er en grød lavet af bygmel med klid. Man kan også lave det af fintmalet bygmel. Den bliver kogt som man ville lave havregrød og så kan man røre 1 tsk honning i bagefter. Man kan selv justere tykkelsen med vand, om man vil have det tykt som grød eller tynd som suppe.
Det bliver kaldt talbeenah fordi det ligner mælk i farven og konsistens (hvis man laver den tynd). Mælk hedder laban på arabisk og de to ord kommer altså fra samme rod (men det er arabisk grammatik og det kommer jeg ikke ind på her :) )
Det mætter rigtig godt hvis den er lidt tykkere, så det er et super måltid til suhoor her i Ramadaan. Suhoor er det måltid man indtager før fajr, ved daggry.
Man kan også lave det til sine babyer, når de kommer i den alder hvor de må begynde at spise fastere føde.

Byg har en masse gode egenskaber, som vi kender herfra beretninger, men også fra moderne videnskab, såsom: det sænker kolesteroltallet, hjælper mod højt blodsukker og højt blodtryk, hjælper hjertet, leveren, nervesystemet, blødgører ekskrementer (er det ikke det pæne ord for afføring? ) og beroliger tyktarmen og forebygger mod kraft i tyktarmen.
Det er bare et lille udpluk af en masse lister og videnskabelige artikler og hvis det er interessant, så kan man bare google barley bran og så dukker der et hav af artikler op.

Hvis man er til spirer kan man faktisk købe hel byg og så spire det. Har ikke selv prøvet det, men det er garanteret rigtig lækkert og fyldt med næring.

Idag har jeg fået en super lækker frokost maashaa Allaah, synes jeg da selv. Et blad romainesalat fyld med tomat, agurk, bladselleri, rejer og urtesalt. Ved siden af rødbedestænger. + 1 stort glas vand.

Til eftermiddag fik vi os en lækker grøn smoothie. Desværre er der ikke noget billede på, da jeg ikke har kameraet på mig, men forestil jer et glas med en grøn væske og et sugerør :P

Grøn mango smoothie
2 mango’er
3 store håndfulde spinat
1 banan
vand til den ønskede konsistens
evt. et lille stykke ingefær

Det hele blendes til konsistensen er godt ensartet.
Normalt ville jeg lave det uden bananen, men det var til et par stykker mere end jeg er vant til, så det skulle fylde lidt mere.

Har du prøvet at lave grønne smoothie’s?