As-salaamu ‘alaykum wa rahmatullaah,

Jeg har tænkt mig, stille og roligt, at skrive de forskellige manerer ind, som omhandler mad, fra bogen “Kitaab al-Aadaab” eller på engelsk, “The Book of Manners”. Der vil på et tidspunkt blive oprettet en side med anmeldelser af diverse bøger.

Dette første punkt i bogen under kapitlet om mad og drikke er følgende:

Det er forbudt at spise og drikke af noget som helst service lavet af guld eller sølv
Vi er ikke givet nogen direkte grund til hvorfor det er sådan. Lærde har dog forsøgt at komme med forskellige forslag til hvorfor, men de er dog alle enige i, at det er haraam.

I 2 hadeeth fra Bukhaaree er det sagt af Profeten (fred være med ham) at vi ikke må spise og drikke fra disse beholdere, det er til dem i denne verden og til os i den næste. Det eneste man opnår ved at drikke fra en beholder af sølv er ild fra helvedet.

Nogle lærde har sagt at grunden til at det er forbudt, er at man efterligner tyranner og konger. Andre har sagt at det er ekstravagance, overflødigt. Andre mener at det er en fornærmelse overfor de fattige, som ikke engang kan finde en simpel beholder til deres mad (hvis de overhovedet kan finde noget).

Det var første punkt. Andet punkt vil komme imorgen inshaa Allaah.

Idag var vi ude og handle, så fik vi fyldt en smule op på frugtlageret. Nu har vi guava, blommer, kaki og appelsiner. Det bedste er at det er billigt lokalt, så miljøet er blevet skånet en del. Lokale guava og appelsiner. Resten ved jeg egentlig ikke hvad var. De har også lokale pærer, de er bare rigtig gode.

Vi fik lavet auberginelasagne idag. Den er hverken vegansk eller vegetarisk, der er både kød, mælk og ost i.

Aubergine-lasagne
2 auberginer
1 løg
10 fed hvidløg (det kan altså ikke smages)
1 dåse tomater eller færdiglavet pastasauce
krydderier (salt, peber, spidskommen og stødt koriander, basilikum og timian)
mælk
ost

Auberginerne skæres i skiver på langs, så det minder lidt om lasagneplader. Det vil være en god idé at skære skrællen af, da den er rimelig sej uanset om den bliver bagt eller ej. De lægges i et ildfast fad.
Kødsovsen laves ved at stege løg og hvidløg i lidt olie. Derefter brunes kødet og der tilsættes tomat og krydderier. Det lægges oven på auberginepladerne og der lægges igen et lag auberginer og et lag kødsovs.
Ostesovsen laves ved at varme mælken og putte revet ost i. Rør rundt indtil det smelter og det bliver en tyk ostesovs. Smages til med salt og peber. Ostesovsen hældes oven på det hele og det sættes i ovnen i 30 min.

Denne ret kan sagtens vegetariseres eller veganiseres. Vegetarer udelader bare kødet. Veganere kan bare udelade kød og ostesovs og nøjes med en lækker tomatsovs. Det kunne jeg også sagten nøjes med, men resten af huset savnede noget kød, hehe. Alhamdulillaah, vi blev mætte og glade, det er jo det vigtigste.

Ved siden af havde vi en rødkålssalat. Mums hvor har jeg savnet nogle crunchy grøntsager. Jeg sorterede dog valnødderne fra, da jeg slet ikke bryder mig om smagen. Sad but true!

Rødkålssalat
1 halvt lille rødkål
2 appelsiner
1 håndfuld valnødder

Rødkålen skæres i små firkanter, eller i store stykker, alt afhængigt af hvad man kan lide selvfølgelig.
Appelsinerne skrælles og pilles i både. Hver båd skæres i 3 eller 4 stykker.
En håndfuld valnødder knuses med hænderne ned i skåles. Bland det hele sammen og voila! Klar til at spises.

Ude på køkkenbordet står der en portion dadelkugler klar. De skal bare lige blandes færdigt og rulles i lidt kokos. Håber ikke vi får spist dem allesammen i aften, for så skal jeg bare lave en ny portion imorgen.

God aften, was-salaamu ‘alaykum wa rahmatullaahi wa barakaatuh